Natuurgeneeskundige Therapieën

Natuurgeneeskundige therapieën

Bachbloesem therapie

BACHBLOESEM THERAPIE

Deze therapie is afkomstig van dr. Edward Bach (1886-1936), arts, patholoog en bacterioloog. Hij ontwikkelde 38 bloesemremedies die o.a. ingezet kunnen worden bij angsten, onzekerheid, onvoldoende belangstelling in het hier en nu, eenzaamheid, overgevoeligheid voor invloeden en ideeën, moedeloosheid en wanhoop of overbezorgdheid voor het welzijn van anderen. 

Fytotherapie en Gemmo therapie

FYTOTHERAPIE

Dit is een therapie met gebruik van geneeskrachtige kruiden. De kruiden kunnen worden ingezet voor een acute klacht. Over het algemeen maak ik gebruik van meerdere kruiden om de sterke en minder sterke organen op de juiste manier te prikkelen. Op deze wijze wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd om zo het lichaam in balans te brengen.

GEMMO THERAPIE

Gemmo therapie is een natuurlijke therapie die bestaat uit het gebruik van de eigenschappen van plantaardige embryonale weefsels in groei: knoppen en jonge scheuten van bomen en struiken. Het kan worden gedefinieerd als een algehele energetische celtherapie. Het is een vorm fytotherapie, waarbij men vooral knoppen of andere snel groeiende plantendelen, ook jonge scheuten en haarwortels van bomen en struiken als drainagemiddel bij allerlei aandoeningen gebruikt. 

Deze verse knoppen worden met alcohol en glycerine gemarcereerd. We krijgen dan een geconcentreerde kruidentinctuur. Deze Gemmo middelen zijn onschadelijke producten die wel onder deskundige begeleiding moeten worden voorgeschreven. 

De geschiedenis van Gemmo therapie

Historisch gezien, begon men in de Middeleeuwen, onder de impuls van de alchemistische filosofie, knoppen voor therapeutische doeleinden te gebruiken. De oude farmacopeeën vermelden meer specifiek het gebruik van populierenknoppen bij de bereiding van populierenzalf en sparrenknoppen voor de bereiding van kruidenthee en borstsiroop.

In de jaren ’60 werd Gemmo therapie gecreëerd door Henry Pol, een Belgische homeopaat. Hij publiceerde de resultaten van zijn onderzoek en klinische proeven in 1970 en noemde deze nieuwe therapie “Fyto-embryotherapie”. Deze discipline werd opgepakt en verder ontwikkeld door Dr. Max Tétau, die het Gemmo therapie noemde. De oorsprong van de naam komt van het Latijnse woord “gemmae” dat “knop” betekent.

De rijkdom van knoppen

De knop, bestaande uit embryonaal weefsel, bevat alle geconcentreerde vitale energieën en actieve bestanddelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de boom in wording. De knop alleen al bevat de eigenschappen van de bloemen, vruchten en bladeren, wat de grote efficiënte van de werking van knopextracten verklaart. De knop is in zekere zin de geconcentreerde “totum” van de plant. Binnenin de knop zitten miniatuurbladeren, stengels en voorontwerpen van bloemen.

De embryonale weefsels waaruit de knop bestaat, bevatten al het genetisch materiaal van de toekomstige plant. Deze plantenweefsels zijn rijk aan nucleïnezuren, aminozuren, fytohormonen, vitaminen, sporenelementen, mineralen en sap. Veel andere werkzame stoffen die in de knop zitten, zullen niet noodzakelijkerwijs in de volwassen plant of in minderen hoeveelheden aanwezig zijn.

IRISCOPIE
Iriscopie

IRISCOPIE

Een irisdiagnose is een manier om te kunnen diagnosticeren. De iris geeft ons inzicht in het functioneren van het lichaam.  

Daarnaast kan ik de constitutie, de sterke en zwakke eigenschappen vaststellen

Hierdoor kan ik de juiste diagnose stellen en mijn therapie op afstemmen.

Massages

MASSAGES

Lichaamsgerichte behandelingen bestaat uit het werken op alle reflexzones van het lichaam om de klacht de behandelen. Denk hierbij aan lichaamsgericht werk op de organen van de buik-,  het gezicht, de rug en de voeten. Het inzetten van Schröfpen zet ik in als ondersteuning van de reflexzonetherapie. Het lichaam wordt op deze wijze gestimuleerd, versterkt en ondersteund om haar afvalstoffen te kunnen verwijderen. Naast de inzet van deze reflexzonetherapie, massages, kan ik gebruik maken van oorkaarsen. Daarnaast kan ik een advies geven in de vorm van het maken van wikkels, hydrotherapie, leempakkingen of leefwijze.  

Manuele Lymfedrainage                                                                                                  Manuele Lymfedrainage is het afvoeren van lymfevocht met de handen. Het zorgt voor meer weerstand, het heeft een pijnstillende en kalmerende werking, het activeert de stroming van je lichaamsvloeistoffen, het verwijdert slakken uit het bindweefsel, het verhelpt stuwingstoestanden en brengt het zenuwstelsel in een evenwichtige toestand. 

Het is toepasbaar bij o.a. onrustige benen,  zware benen, spataders, vocht vasthouden in de benen bij zwangerschap, oedeemvorming na een operatie, littenvorming na een operatie, ondersteuning bij ontslakken of een zuurbase dieet, verkoudheden, voorbereiding bij een ooglidcorrectie, hoofdpijnklachten en algehele malaise.  Tevens zijn verschillende oliën verkrijgbaar die ondersteuning geven.

Chinese hoofd-schouder en nekmassage                                                                            Een Chinese hoofdmassage is een pittige maar ontspannende massage waarbij de meridianen en acupunten worden gestimuleerd en de energie weer vrij kan stromen. De circulatie van levensenergie (Chi) wordt bevorderd, wat een positief effect heeft op lichaam en geest.

Cryo massage                                                                                                                             Een Cryo massage  kan reumatische klachten verminderen door het lichaam plaatselijk bloot te stellen aan extreme kou. Door deze koude kogels die ik hiervoor toepas wordt de pijn en stijfheid vermindert en wordt je immuunsysteem versterkt. Hierdoor heb je minder medicatie nodig en zullen mogelijke bijwerkingen afnemen.

Fibromyalgie massage                                                                                                             Deze therapeutische massage vermindert de pijn in de spieren en heeft een positieve invloed op je slaappatroon. De massage is volledig afgestemd op alle gevoelige tenderpoints in het lichaam.

Oorkaarsen therapie                                                                                                                  Oorkaarsen zetten is een van de oudste methode die het indianenvolk in het noordoosten van Arizone al eeuwen geleden gebruikte tegen verschillende klachten aan het hoofd zoals hoofdpijn, voorhoofd-, bijholteonsteking-, en/of keelontsteking, oorpijn, oordruk, oorsuizing, oortinteling en inwendige oorontsteking. Het ziet er wellicht akelig uit door de vlam maar het ontspant en geeft je verlichting. Hoe werkt het? De soort kaars wordt in het oor geplaatst en aangestoken. De warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten. Ze werken diep in het oor liggende acupunctuurpunten, het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtisorgaan. Ook het pijnloos losmaken of verwijderen van oorsmeer als alternatief voor het doorspuiten is een goed optie om oorkaarsen in te zetten. Sedert 1985 is de therapeutische werking van de oorkaars in de complementaire gezondheidszorg onderzocht en heeft de toepassing van het zetten van oorkaarsen meer bekendheid gekregen. 

Hotstone massage of ontspanningsmassage                                                                      Beide massages activeren het zelfgenezingsproces van het lichaam, het helpt bij het ontgiften van je afvalstoffen en het stimuleert je organen voor een goede werking. Door de combinatie van warmte bij de hotstone massage kom je dichter bij het spierweefsel. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt op deze manier gestimuleerd. Een Hotstone massage is zoals het woord al zegt een massage met ‘hete’ stenen. De temperatuur van de stenen waarmee de massage gegeven wordt ligt rond de 55 graden. Om de stenen op te warmen en op temperatuur te houden wordt meestal een heater gebruikt of een warmhoudplaat. De Hotstone massage wordt gegeven met afgeronde basaltstenen, dit zijn vulkanische stenen die door invloed van water en zand door de eeuwen heen glad gepolijst zijn.                    

Als extra mogelijkheid kan ik je rug, armen en benen van te voren ontdoen van dode en loszittende huidcellen via een scrub. De huid wordt dan extra gestimuleerd wat leidt tot een betere werking van deze Hotstone massage en krijg je een extra wellness en ontspanningsgevoel. Dit dien je wel van tevoren aan te geven in verband met het extra boeken van tijd.

Een ontspanningsmassage kan tevens los geboekt worden.

Cupping

Een cupping massage is een diepte massage die voor een goede doorbloeding waardoor de  opgeslagen gifstoffen goed loskomen.  Hierdoor ontlast je je lichaam op een natuurlijke manier waarbij het wel een vereiste is dat je na deze massage goed moet drinken zodat de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.  Deze massage werkt dus sterk reinigend en werkt ook goed tegen o.a. cellulitus en bij spieren die vastzitten.  of rugklachten.

Voedingsadvies

VOEDING

Voeding is een belangrijk onderdeel in de therapie. Datgene wat u eet en drinkt kan een duidelijke graadmeter zijn voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, mineralen, zouten of klachten die u laat zien. Daarnaast kan een volwaardige voeding veel betekenen in de weg naar een goede gezondheid. Ik maak dan ook een voedingsadvies op maat als onderdeel van het totale behandelplan of indien gewenst voor uw preventieve gezondheid.

EFT

EFT

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques.  Het EFT model verbindt drie perspectieven, het intrapsychische, het systemische en de gehechtheidstheorie. EFT is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief. Het is een behandeltechniek waarin exposuretherapie gecombineerd wordt met acupressuur (kloppen). Je klopt zachtjes op een serie acupuntuurpunten op je hoofd, gezicht en bovenlichaam terwijl de stressreactie.

Auriculo

AURICULO

Auriculotherapie is een microsysteemtherapie waarbij informatie wordt ontlokt en stimuli worden toegediend aan de oorschelp. Hoewel therapeutische interventies aan de oorschelp al eeuwenlang bekend zijn is die voor het eerst in de helft van de 20e eeuw systematisch ontwikkeld en beschreven door de Franse neuroloog en arts Paul Nogier. De stimuli van de auriculotherapie varieren van simpele massage tot prikjes met een acupunctuurnaaldje, toepassing van licht en laser tot zelfs gebruik van implantaten in de vorm van magneetjes en speciale zaadjes.

Natuurgeneeskundige Praktijk Natuurlijke Zorg

Sittard

E-mail info@natuurlijkezorg.com    www.natuurlijkezorg.com   Mobiel +31 (06) 21 55 22 82

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *